Ο σολομός ξεχωρίζει για τον πλούτο θρεπτικών συστατικών που έχει, με ιδιαίτερα οφέλη υγείας για την καρδιά.
Μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA) συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, κάθε εβδομάδα. Τι γίνεται όμως αν η τιμή του φρέσκου σολομού δεν… ταιριάζει με αυτό που αντέχει το πορτοφόλι σας;
Για οικονομία και ευκολία, ο σολομός σε κονσέρβα είναι έξυπνη εναλλακτική λύση.
Μακροθρεπτικά οφέλη
Ο ροζ σολομός είναι εκείνος που κατά κανόνα θα βρείτε σε κονσέρβα. Σε μια μερίδα 85γρ. ο ροζ σολομός προσφέρει περισσότερο από το 40% της ημερήσιας προτεινόμενης δοσολογίας (DV) για πρωτεΐνη σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων/ημέρα. Ένα μεσημεριανό γεύμα που περιλαμβάνει σολομό σε κονσέρβα θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι και με ενέργεια όλο το απόγευμα.
Το πιο αξιοσημείωτο όφελος του σολομού, ωστόσο, είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι τα υγιή ακόρεστα λιπαρά, που διατηρούν την υγεία της καρδιάς. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους ωφελούν επίσης την υγεία του εγκεφάλου σας όταν γερνάτε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care το 2015. Μια μερίδα ροζ σολομού σας δίνει το 63% DV σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Βιταμίνες
Ο σολομός κονσέρβα είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή με μια σειρά βιταμινών σε μόλις μια μερίδα 85γρ. Η πιο αξιοσημείωτη από αυτές είναι η βιταμίνη D, με 122% DV. Η επαρκής λήψη βιταμίνης D μπορεί να είναι δύσκολη για άτομα που δεν ζουν σε ηλιόλουστα κλίματα. Η κατανάλωση τροφών όπως ο σολομός σας βοηθά να πάρετε την ποσότητα D που χρειάζεστε για να απορροφήσετε καλύτερα το ασβέστιο και να διατηρήσετε γερά οστά και δόντια.
Ο σολομός κονσέρβα είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, ειδικά νιασίνης (Β-3) και κοβαλαμίνης (Β12). Ο ροζ σολομός παρέχει περίπου το 33% DV για τη νιασίνη, μια βιταμίνη που ωφελεί το δέρμα και τα νεύρα. Θα πάρετε επίσης το 70% DV για την βιταμίνη B12. Η B12 ωφελεί την υγεία των νεύρων και βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.
Μέταλλα
Μια μερίδα κονσέρβας σολομού προσφέρει επίσης σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το πιο αξιοσημείωτο είναι η περιεκτικότητά του σε σελήνιο και φώσφορο. Μια μερίδα ροζ σολομού σας δίνει το 48% DV σεληνίου. Επίσης θα πάρετε περίπου το 20% DV σε φώσφορο. Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ο φώσφορος προάγει την υγεία των οστών και των δοντιών.
Ο κονσερβοποιημένος σολομός περιέχει επίσης νάτριο (αλάτι), με κάθε μερίδα να παρέχει περίπου το 14% DV. Αν και είναι απαραίτητο για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, το υπερβολικό νάτριο στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αναζητήστε μάρκες κονσέρβας σολομού χωρίς προσθήκη αλατιού.
Εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να περιέχει χημικά
Δυστυχώς τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα διατρέχουν τον κίνδυνο να περιέχουν δισφαινόλη Α (ΒΡΑ), μια ουσία που είναι γνωστό ότι διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και έχει συνδεθεί ακόμα και με τον καρκίνο. Παλιότερα, πολλές εταιρείες κονσερβοποίησης χρησιμοποιούσαν BPA για να σφραγίσουν τα προϊόντα τους, αλλά οι περισσότερες έχουν πλέον στραφεί σε διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα κι έτσι, είναι ακόμα δυνατό να υπάρχουν κονσέρβες σολομού με BPA. Όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σολομού σε κονσέρβα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε συσκευασίες χωρίς BPA.
Ανάλογα με την προέλευση, ο σολομός σε κονσέρβα θα μπορούσε να περιέχει τοξικές χημικές ουσίες
Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε καταναλώνετε, είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε την έρευνά σας και να ελέγχετε τις πηγές σας. Εάν πρόκειται να αγοράσετε κονσέρβες, βεβαιωθείτε ότι ο σολομός είναι από άγρια αλίευση και παράγεται από μια αξιόπιστη μάρκα.
Πολλές μάρκες κονσέρβας σολομού περιέχουν σολομό εκτροφής, ο οποίος μπορεί να είναι προβληματικός. Ο σολομός εκτροφής είναι πιο πιθανό να περιέχει πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB). Αυτά είναι βιομηχανικές τοξίνες που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό, νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον καρκίνο.
Ωστόσο, προκειμένου αυτές οι τοξίνες να κάνουν σημαντική διαφορά στην υγεία σας, θα πρέπει να καταναλώσετε πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτές ταυτόχρονα. Τα PCB είναι επίσης διαδεδομένα σε τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ακόμη και τα λαχανικά.
Πηγή: iatropedia